Flytande tätskikt – en genomgående guide för vattentätning

06 maj 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Ett flytande tätskikt är av högsta vikt för att skydda byggnadens kritiska områden från vatteninträngning som kan orsaka omfattande skador och dyra reparationer. Denna artikel ger en utförlig genomgång av vad ett flytande tätskikt innebär, dess fördelar, samt hur det bäst appliceras och underhålls för att förlänga byggnadens livslängd och säkra dess värde.

Vad är flytande tätskikt?

Flytande tätskikt är en elastisk, vattenbaserad beläggning som skapar en vattentät barriär på olika underlag såsom betong, trä och metall. Denna typ av tätskikt har blivit en populär lösning vid många byggprojekt på grund av dess adaptiva egenskaper och enkla applicering. Materialen som används i flytande tätskikt kan variera, men de flesta innehåller polymermodifierade bitumen och olika typer av harts. Flytande tätskikt används ofta för att skydda våtutrymmen som badrum, kök och källare samt på balkonger, terrasser och tak. Dess flexibilitet gör att tätskiktet kan anpassa sig efter underlagets rörelser och förhindra sprickbildning som kan leda till läckor.

Fördelarna med flytande tätskikt

Varaktig vattentäthet

Flytande tätskikt ger ett hållbart skydd mot vatten och fukt. Till skillnad från traditionella metoderna som använder ark eller membran, skapar den flytande varianten en sömlös yta som minimerar risken för läckage på platser där material fogas samman. Tätskiktet fungerar idealiskt för komplicerade ytor med många detaljer och genomföringar eftersom det kan appliceras jämnt runt hörn och kanter.

flytande tätskikt

Anpassningsförmåga

Eftersom flytande tätskikt inte är styvt, kan det vidga sig, dra ihop sig och flexa utan att förlora sin täthet. Detta är särskilt viktigt i klimat med växlande temperaturer som kan orsaka expansion och kontraktion av byggmaterial.

Långvarigt skydd

När det väl har härdat skapar ett flytande tätskikt en robust yta som kan motstå både fysisk påverkan och kemikalier. Det ger även ett UV-skydd vilket är avgörande för ytor som är exponerade för direkt solljus.

Applicering av flytande tätskikt

Förberedelse av underlaget

Innan applicering är det avgörande att underlaget är rent, torrt och fritt från olja, smuts och lösa partiklar. Ibland kan en primer behövas för att förbättra vidhäftningen av tätskiktet.

Appliceringsprocessen

Flytande tätskikt kan appliceras med roller, pensel eller genom sprutning, beroende på produkt och områdes storlek. Det är viktigt att applicera i enlighet med tillverkarens instruktioner och att säkerställa en jämn täckning. Flera lager kan behövas, där varje lager måste torka helt innan nästa appliceras.

Torkning och härdning

Torktid för flytande tätskikt kan variera beroende på produkt och miljöförhållanden. Det är viktigt att ge tillräcklig tid för torkning innan området i fråga utsätts för vatten eller trafik.

Underhåll och livslängd

Ett korrekt applicerat flytande tätskikt kräver minimalt underhåll och kan ha en livslängd på flera årtionden. Regelbundna inspektioner rekommenderas för att upptäcka och åtgärda eventuella skador tidigt, såsom uppkomsten av sprickor eller slitage. Snabb åtgärd på dessa problem kan avsevärt förlänga tätskiktets livslängd och effektivitet.

Fler nyheter