Allt du behöver veta om markiser

14 februari 2024 Renate Degerth

editorial

Markiser har länge varit ett populärt val för att skapa skugga och skydd mot solens starka strålar vid fönster, terrasser och uteplatser. Inte bara ger de en funktionell lösning mot värmestrahlning och bländning, men också en estetisk uppgradering till din bostad eller verksamhetslokaler. I denna artikel går vi igenom allt från markisernas fördelar och olika typer, till underhåll och de senaste trenderna.

Vad är en markis och varför ska du skaffa en?

En markis är en rull- eller utfällbar anordning, oftast tillverkad av textilmaterial, som är fastsatt vid en byggnads yttervägg, över fönster, dörrar eller över en uteplats för att ge skugga och skydda mot sol, regn och insyn. Skälen till att skaffa en markis inkluderar inte bara det omedelbara behovet av skugga eller privatliv. Att installera en markis kan bidra till att minska energikostnader genom att minska värmegain i bostadsutrymmen, vilket sparar kostnader för luftkonditionering och bidrar till ett mer hållbart boende. Markiser kan också ge en fräsch och välkomnande känsla till en byggnad och ökar därmed estetiken i det yttre. De är också ypperliga för att skapa ytterligare levande ytor utomhus, såsom en skön loungeyta där man kan njuta av utsikten utan att bekymra sig om väder och vind.

Olika typer av markiser och deras funktioner

När man utforskar världen av markiser i stockholm finns det ett flertal typer att välja mellan, beroende på behov och preferenser. Här är några exempel:

Terrassmarkiser

Terrassmarkiser är perfekta för att förvandla en het, solbelyst terrass till en sval och bekväm utomhusoas. De är oftast stora och robusta, och kan antingen vara manuellt manövrerade eller motoriserade.

Fönstermarkiser

Dessa mindre markiser är specifikt designade för att passa ovanför fönster och dörrar för att hjälpa till att reglera temperaturen inomhus och skydda mot UV-strålning.

Kassettmarkiser

Kassettmarkiser är designade för att vara självskyddande när de är indragna. Kassetten omsluter hela markisduken och ger optimalt skydd mot väder och vind när markisen inte används.

Sidomarkiser

Sidomarkiser används ofta för att skapa en avgränsning eller skydd mot vind och insyn. De kan dras ut från ena sidan till den andra och är ett utmärkt verktyg för att förvandla ett öppet utrymme till en mer privat zon.

image

Underhåll och skötsel av din markis

Att investera i en markis kan vara en betydande utgift, och därför är det viktigt att underhålla den för att förlänga livslängden och säkerställa dess funktionalitet över tid. Regelbunden rengöring med mild tvållösning och vatten kan förhindra mögel och blekning av tyget. Det är också viktigt att inspektera och rengöra markisens ram och mekaniska delar, samt att se till att den är ordentligt indragen vid starka vindar eller oväder. Om man lägger lite tid och omsorg på underhållet av sin markis, kan den förbli ett värdefullt och funktionellt komplement till din egendom i många år framöver.

De senaste trenderna inom markiser

Liksom många andra hem- och trädgårdsprodukter genomgår markiser ständig utveckling och förbättring. De senaste trenderna inriktar sig på hållbara material, smartteknologi och anpassningsförmåga. Det finns nu markiser som kan programmeras att automatiskt rullas ut eller in baserat på väderförhållandena, och som kan integreras i det smarta hemmet. Därutöver ser vi en trend i anpassningsbara och multifunktionella markiser som svarar mot en ökad efterfrågan på flexibilitet i utomhusmiljöer. Om du överväger att installera en markis, eller är i behov av att uppgradera en befintlig, är det rekommenderat att besöka Axaindustri.se. De erbjuder ett brett utbud av markislösningar och kan erbjuda rådgivning baserat på omfattande erfarenhet och kunskap inom området. Kontakta dem för att hitta den markis som bäst passar dina behov och gör din utemiljö ännu mer inbjudande.

Fler nyheter